Az inzulinrezisztencia (IR) egy manapság egyre inkább előtérbe kerülő betegség, ami néhány évvel ezelőtt szinte ismeretlen volt a köztudatban.
A szervezetünk legtöbb sejtje csak a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin hatására képes a vérben található cukor felvételére. Ez a cukor szolgál tápanyagul a szövetek, szervek számára. Ha az inzulin hatása csökken, kevesebb vércukor kerül a sejtekbe, ezt kompenzálva a szervezet több inzulin termelésével éri el a sejtek megfelelő tápanyagellátását. Eközben a vércukorszint normális marad, de az inzulin szint megemelkedik, és ez az állapot az inzulinrezisztencia.
Ameddig a szervezet képes nagyobb mennyiségben az inzulin előállítására, ez az állapot fennmarad, amikor azonban a hasnyálmirigy a többlet terhelés hatására kimerül, az inzulinszint lecsökken, ami a vércukor szint emelkedéséhez, cukorbetegséghez vezet.
Az életkor előrehaladtával szervezetünk inzulinérzékenysége csökken, fokozódik az inzulinrezisztencia
és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A betegség rizikótényezői között nagyon fontos az elhízás, ebből is kiemelten veszélyes a hasi vagy
centrális típusú elhízás. A mozgásszegény életmód és örökletes tényezők is megnövelhetik az
inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.
Az inzulinrezisztenciát leggyakrabban középkorú nőknél diagnosztizálják. A betegség hasonlóan gyakran jelentkezik férfiak esetén is,
azonban az esetek jelentős része nem kerül felfedezésre.
A tünetek rendkívül szerte ágazóak és sok más betegség tüneteire hasonlíthatnak, ezért gyakran nem is gondolunk arra, hogy a sokféle probléma
hátterében az inzulinrezisztencia áll. Az inzulin magas szintje nem közvetlenül okoz panaszokat, hanem más szervrendszerekre fejti ki a hatását,
egyéb hormonális eltéréseket okozva. A sokféle tünet közül a leggyakrabban a következők találhatók meg inzulin rezisztenciában:
Inzulinrezisztenciára utaló tünetek esetén az első vizsgálat a vércukor terheléses vizsgálat, mely során az inzulin változását is nyomon követik. Az éhgyomri vércukor és inzulin vérvételt követően 75 g szőlőcukrot tartalmazó oldat fogyasztás következik, majd ez után két órán belül több vérvétel is történik. A cukoroldat hatására a vércukor és az inzulinszint is emelkedni fog, ennek mértékéből lehet meghatározni, hogy fennáll-e inzulin rezisztencia. Amennyiben a vizsgálat igazolja a gyanút, diabetológiai vagy endokrinológiai szakorvosi vizsgálatra van szükség a további teendők és a kezelés meghatározása érdekében.
Vitalea Egészségügyi Központ
Inzulin rezisztencia kivizsgálása
Diabetológia konzultáció | 25.000 Ft |
Diabetológia kontroll vizsgálat | 20.000 Ft |
Vércukor és inzulin terheléses vizsgálat | 16.500 Ft |
Bejelentkezés diabetológiai vizsgálatra:
online időpontfoglalás
0620/414-30-31