Inzulinrezisztencia – korunk új betegsége?

Az inzulinrezisztencia (IR) egy manapság egyre inkább előtérbe kerülő betegség, ami néhány évvel ezelőtt szinte ismeretlen volt a köztudatban.

Mi az inzulinrezisztencia?

A szervezetünk legtöbb sejtje csak a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin hatására képes a vérben található cukor felvételére. Ez a cukor szolgál tápanyagul a szövetek, szervek számára. Ha az inzulin hatása csökken, kevesebb vércukor kerül a sejtekbe, ezt kompenzálva a szervezet több inzulin termelésével éri el a sejtek megfelelő tápanyagellátását. Eközben a vércukorszint normális marad, de az inzulin szint megemelkedik, és ez az állapot az inzulinrezisztencia.

inzulin rezisztencia

Ameddig a szervezet képes nagyobb mennyiségben az inzulin előállítására, ez az állapot fennmarad, amikor azonban a hasnyálmirigy a többlet terhelés hatására kimerül, az inzulinszint lecsökken, ami a vércukor szint emelkedéséhez, cukorbetegséghez vezet.

Az életkor előrehaladtával szervezetünk inzulinérzékenysége csökken, fokozódik az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A betegség rizikótényezői között nagyon fontos az elhízás, ebből is kiemelten veszélyes a hasi vagy centrális típusú elhízás. A mozgásszegény életmód és örökletes tényezők is megnövelhetik az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.

inzulin rezisztencia diéta

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Az inzulinrezisztenciát leggyakrabban középkorú nőknél diagnosztizálják. A betegség hasonlóan gyakran jelentkezik férfiak esetén is, azonban az esetek jelentős része nem kerül felfedezésre.
A tünetek rendkívül szerte ágazóak és sok más betegség tüneteire hasonlíthatnak, ezért gyakran nem is gondolunk arra, hogy a sokféle probléma hátterében az inzulinrezisztencia áll. Az inzulin magas szintje nem közvetlenül okoz panaszokat, hanem más szervrendszerekre fejti ki a hatását, egyéb hormonális eltéréseket okozva. A sokféle tünet közül a leggyakrabban a következők találhatók meg inzulin rezisztenciában:

  • Étkezés utáni gyengeség, szédülés
  • Stressz, alvászavar, rossz közérzet
  • Túlsúly, diéta ellenére sem csökkenő súly
  • Depresszió, hangulatváltozások
  • Nők esetén fogamzóképesség csökkenése, menstruációs rendellenesség, fokozott szőrnövekedés
  • Férfiak esetén hajhullás, merevedési zavar

Hogyan diagnosztizálható az inzulin rezisztencia?

Inzulinrezisztenciára utaló tünetek esetén az első vizsgálat a vércukor terheléses vizsgálat, mely során az inzulin változását is nyomon követik. Az éhgyomri vércukor és inzulin vérvételt követően 75 g szőlőcukrot tartalmazó oldat fogyasztás következik, majd ez után két órán belül több vérvétel is történik. A cukoroldat hatására a vércukor és az inzulinszint is emelkedni fog, ennek mértékéből lehet meghatározni, hogy fennáll-e inzulin rezisztencia. Amennyiben a vizsgálat igazolja a gyanút, diabetológiai vagy endokrinológiai szakorvosi vizsgálatra van szükség a további teendők és a kezelés meghatározása érdekében.

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea
Diabetológia konzultáció 25.000 Ft
Diabetológia kontroll vizsgálat 20.000 Ft
Vércukor és inzulin terheléses vizsgálat 16.500 Ft

Bejelentkezés diabetológiai vizsgálatra:
online időpontfoglalás 0620/414-30-31