Minden, amit a vesekövességről tudni kell

A vesekövek apró, kemény kristályok, amelyek a vesében képződnek a vizeletben található ásványi anyagok és sók felhalmozódása miatt. Ez a gyakori állapot fájdalmas lehet és zavart okozhat a mindennapi életben. Megfelelő tudatossággal és megelőző lépésekkel a vesekövek kialakulása jelentősen csökkenthető, illetve kezelhető.

Mi okozza a veseköveket?

A vesekövek kialakulását számos tényező elősegítheti, köztük a dehidratáció, bizonyos élelmiszerek fogyasztása, genetikai hajlam, és bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a magas kalciumszint a vizeletben vagy a hiperparatireoidizmus. A leggyakoribb típusú vesekövek a kalcium-oxalát kövek, de léteznek urát-, cisztin- és struvit kövek is.

vese ultrahang vizsgálat

Hogyan ismerhetjük fel?

A vesekő tünetei változatosak lehetnek, de általában a következők:

  • Éles, szúró fájdalom a hát alsó részén, az oldalán, a hasban vagy a lágyékban.
  • Hányinger és hányás.
  • Vizelés közbeni fájdalom.
  • Sűrű, opálos vagy szokatlan színű vizelet.
  • Gyakori vizelési inger, vagy az érzés, hogy nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját.

Megelőzési stratégiák

1. Növelje folyadékbevitelét: A legfontosabb megelőzési stratégia a bőséges folyadékfogyasztás. Ez segít hígítani a vizeletet, így kevésbé valószínű, hogy ásványi anyagok felhalmozódjanak és köveket képezzenek. Célozzon meg napi 2-3 liter folyadékbevitelt.

2. Kerülje a magas oxaláttartalmú ételeket: Ha hajlamos a kalcium-oxalát kövek kialakulására, kerülje a magas oxaláttartalmú ételeket, mint a spenót, a cékla, a málna és a mandula.

3. Csökkentse a só- és állati fehérjefogyasztást: Ezek az élelmiszerek növelhetik a vizelet kalcium- és urát szintjét, ami elősegítheti a kövek képződését.

4. Kálciumbevitel a megfelelő mennyiségben: Bár a kalcium-oxalát kövek a leggyakoribbak, nem ajánlott a kálciumbevitel csökkentése anélkül, hogy orvossal konzultálna. A megfelelő mennyiségű kálcium bevitel ételekből segíthet megelőzni a kövek képződését.

vesekő

Kezelési lehetőségek

Amennyiben már kialakultak a kövek, több kezelési lehetőség közül választhatunk:

1. Gyógyszerek: Bizonyos típusú kövek esetén gyógyszerek segíthetik a kövek feloldását vagy a tünetek enyhítését.

2. Extracorporal Shock Wave Lithotripsy (ESWL): Ez egy nem invazív eljárás, amely ultrahang hullámok segítségével töri össze a köveket, így azok kisebb darabokban távozhatnak a vizelettel.

3. Endoszkópos műtétek: Néha, ha a kövek túl nagyok vagy elhelyezkedésük miatt nem távozhatnak természetesen, endoszkópos műtéti beavatkozásra lehet szükség.

A vesekövek kezelése és megelőzése életmódváltozásokkal, orvosi beavatkozásokkal és odafigyeléssel jól kezelhető. Ha tüneteket észlel, ne habozzon orvoshoz fordulni. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a fájdalom csökkentésében és az egészség megőrzésében. További információért és személyre szabott tanácsért forduljon orvosához vagy látogasson el hozzánk a Vitalea Egészségügyi Központba. Gondoskodjon egészségéről, és tegyen lépéseket a vesekövek megelőzése érdekében!

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea
Urológia szakorvosi konzultáció + ultrahang 35.000 Ft
Urológia kontroll vizsgálat 22.000 Ft

Bejelentkezés urológiai vizsgálatra:
online időpontfoglalás 0620/414-30-31