Koronavírus fertőzést követő kardiológiai kivizsgálás

A COVID-19 fertőzés lezajlása számos, változó súlyosságú tünetet okozhat, ugyanakkor tünetmentes is lehet. A megbetegedés leggyakrabban 1-2 hét alatt lezajlik, a páciensek tünetmentessé válnak és a fertőzőképesség is megszűnik.

A gyógyulás után azonban sokan panaszkodnak tartósan fennálló maradványtünetekre, mint fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, nehézlégzés, mellkasi, háti fájdalom, szapora pulzus.

COVID utáni kivizsgálás budapest

Kardiológiai szövődmények

A SARS-CoV2 vírus a légzőszervet támadja meg első sorban, ugyanakkor a panaszok hátterében az esetek egy részében a szív és érrendszer károsodása áll. A vírus a szívizomzatban gyulladást (myocarditis) okoz, ami az izomszövet károsodásával és hegesedésével jár, ezáltal rontva a szív működését. A szív teljesítményének csökkenésére okozza a csökkent terhelhetőséget, légszomjat, szapora szívverést nyugalomban is.

A COVID fertőzésből gyógyult páciensek kardiológiai szűrővizsgálata 4-6 héttel a betegséget követően történik, EKG-t, szívultrahang vizsgálatot és laboratóriumi vizsgálatot végzünk. Kérdéses esetben terheléses EKG vizsgálat segít tisztázni a szívizomzat állapotát és a kardiológiai szövődményeket.

Ergometria budapest

A vizsgálat mindenképpen javasolt szívbetegek, magas vérnyomás betegségben szenvedők, cukorbetegek részére, valamint olyan – korábban teljesen egészséges – páciensek részére, akik a COVID fertőzést követően tartósan észlelnek maradványtüneteket.

Visszatérés a sportoláshoz COVID-19 fertőzést követően

A COVID-19 fertőzés után, a teljes gyógyulás követő 2 héten belül az intenzív sporttevékenység szigorúan ellenjavallt, még akkor is, ha teljesen panaszmentesen zajlott a fertőzés. Amennyiben elhúzódó, tünetekkel is járó fertőzés alakult ki, ez az időszak legalább 4 hétig kell, hogy tartson. Ebben az időszakban csak enyhe terhelésnek szabad kitenni a szervezetet. A pulzusszám túlzott emelkedése, légszomj, fokozott fáradékonyság hívhatja fel a figyelmet a szövődményekre.

Élsportolók esetén a fertőzést követően a sportolás újrakezdésének feltétele a részletes kardiológiai kivizsgálás.

Amatőr sportolók számára, akik rendszeresen végeznek közepes intenzitású sporttevékenységet, szintén javasolt a sporthoz való visszatérés előtt a kardiológiai kivizsgálás és tanácsadás.

Kardiológia vizsgálat + EKG + szívultrahang 40.000 Ft
Terheléses EKG vizsgálat 26.000 Ft
Laboratóriumi vizsgálat (troponin) 5.200 Ft

Bejelentkezés kardiológiai vizsgálatra:
0620/414-30-31

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea