Szakértőnk válaszol

A Kismama magazin novemberben megjelenő számában az olvasói kérdések megválaszolásában szakorvos kollégáink is segítséget nyújtottak.

Dr. Voloncs Bernadett a terhesség során előforduló magas vérnyomással kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet, míg dr. Fried Zoltán az ultrahang vizsgálatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolt.

Ultrahang vizsgálat akció budapest
Fotó: Kismama Magazin, 2020. november
30 hetes várandós vagyok, s egyre többször veszem észre, hogy meg-megugrik a vérnyomásom. Van aggódnivalóm, vagy ez természetes? Korábban nem volt ilyen panaszom, s most is csak egy kis lábdagadás van még, amit néha este észlelek.

Ágnes, Esztergom

Semmiképpen nem természetes a vérnyomás megemelkedése a terhesség harmadik trimesztere alatt. A várandósság alatt olyan nőknél is jelentkezhet magasvérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Normális esetben a terhesség második trimesztere alatt esni kezd a vérnyomás és a terhesség végén éri el a korábbi értéket.

A terhesség alatt észlelt magasvérnyomást mindenképpen komolyan kell venni, mert nem csak a kismama, hanem a magzat fejlődését is veszélyezteti. A rendszeres vérnyomás mérések emelkedő eredményei, a vizeletben fehérjeürítés megjelenése mellett szöveti vizenyő, jelentős hirtelen súlygyarapodás, fejfájás, látászavar felhívhatják a figyelmet a betegségre. Tüneteid mindenképpen mielőbbi további kivizsgálást igényelnek, elsősorban nőgyógyászod által. További vizsgálatként vérvétel és vizelet vizsgálat valamint 24h vérnyomás monitorozás javasolt, természetesen az ismételt nőgyógyászati ultrahangos kontrollok mellett. A vizsgálati eredményekkel kardiológus szakorvos véleménye alapján akár gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Az időben beállított gyógyszeres kezelés és helyes életvitel mellett a kismama és a magzat egészségi állapota is jelentősen javítható, a szövődmények kialakulása és súlyossága befolyásolható, részben megelőzhető.

A szülést követően néhány héttel a tünetek általában rendeződnek és a gyógyszeres kezelés rendszerint elhagyható. Ilyenkor is fontos azonban az utánkövetés és a rendszeres orvosi ellenőrzés, mivel a terhességi magasvérnyomás hajlamosíthat a későbbiekben szív-érrendszeri betegségekre.

dr. Voloncs Bernadett

dr. Voloncs Bernadett
Vitalea szakértő válaszol Kismama magazin
Fotó: Kismama Magazin, 2020. november
Miért végeznek egyes várandósság alatti ultrahang-vizsgálatokat úgy, hogy kérik, előtte ne pisiljek, míg másokat úgy, hogy nincs ilyen kitétel?

Csilla, Hajdúszoboszló

A várandósság ideje alatt két különböző jellegű ultrahang vizsgálatot szoktak végezni, és mindkettő másféle előkészítési módot igényel.

Az egyik vizsgálati módszer a hasi ultrahang. Ezt a vizsgálatot a hasfalon keresztül végzik, ehhez szükséges a telt húgyhólyag. Mivel a folyadék jól vezeti az ultrahangot, ezáltal a vizsgáló orvos megfelelő betekintést nyer a kismedencébe. Amennyiben a húgyhólyag üres, a kismedencei szervek nem vizsgálhatók.

A másik lehetőség a hüvelyen keresztül végzett ultrahang vizsgálat, melyhez üres hólyag szükséges. Ez esetben a vizsgálófej közvetlenül tudja ábrázolni a kismedencei szerveket. A vizelettel telt húgyhólyag ilyenkor csak rontaná a képminőséget.

dr. Fried Zoltán

dr. Fried Zoltán