Miért fontos a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata?

A nyaki erek felelősek az agy vérrel történő ellátásáért. Ha ezen erek működése nem tökéletes, abból könnyen alakulhat ki súlyos probléma is.

Az erek rugalmassága fiatal korban még természetes, azonban az évek előrehaladtával ez a rugalmasság elveszhet. A folyamatot nagy mértékben befolyásolják az érrendszeri rizikófaktorok is pl.: magas vérnyomás, magas koleszterin szint, dohányzás. Ha már fiatal korban fennállnak ezek a tényezők, az érelmeszesedés bizony igen korán kialakulhat.

Nyaki ér Doppler ultrahang vizsgálata Budapest, 18. kerület

A nyaki erek szűkülete általában enyhe tünetekkel jár, mint szédülés, látászavar, fülzúgás, azonban egy lassan, alattomosan kialakuló, akár 90%-os szűkület is lehet teljesen panaszmentes. Sajnos nem ritkán az első tünet egy súlyos agyi katasztrófa, stroke formájában jelentkezik.

A nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata során az agyat és a fejet ellátó erek állapotáról kapunk képet. Pontosan megmérhető az erek átmérője, az esetleges szűkületek, elzáródások helye, mértéke, valamint a bennük áramló vér sebessége és iránya is.

A vizsgálat kiemelkedően fontos, ha valakinél tartósan fennállnak az érelmeszesedést okozó tényezők: magas a vérnyomása, a koleszterin-szintje, dohányzik.

A vizsgálat fájdalommentes és nem igényel előkészületet a páciens részéről.

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea