7 érdekes tény a szédülésről

A szédülés nem betegség, csak egy gyakran jelentkező tünet, amely számtalan ok miatt kialakulhat. Nem csak amiatt kell komolyan venni, mert kellemetlen érzés és jelentősen ronthatja az életminőséget, hanem amiatt is, mert a szédülést okozó kórkép lehet igen súlyos, veszélyes probléma is.

Az egyensúly észlelés kialakulásához több szervrendszer finoman összehangolt működése szükséges. A belső fülben, az egyensúly szervben létrejött információ idegpályákon keresztül jut el az agyba, ami a testhelyzet és a látott kép összehangolásával alakítja ki a test térbeli helyzetének érzetét.

A szédülés lehet forgó jellegű, ilyenkor azt érzékeli a beteg, mintha a környezete elmozdulna valamerre, "forog vele a világ", hasonlóan, mintha alaposan megpörgették volna és ezután egyenesen kellene megállnia. Más esetben csak egy általános bizonytalanság érzés alakul ki, forgó jelleg és irány nélkül.

Vertigo

Még ha enyhe formában is jelentkezik a szédülés, nagyon kellemetlen és nehezen viselhető tünetekkel járhat, mint az émelygés, hányinger, vagy hányás.

#1

A szédülés leggyakoribb oka egy enyhe, spontán is gyógyuló probléma

Ez pedig a jóindulatú, testhelyzettől függő, rohamokban jelentkező szédülés (Benignus Paroxysmalis Positionalis Vertigo, BPPV).

A belső fülben elhelyezkedő kálcium kristályok segítenek az egyensúly érzékelésében, azonban ha valamilyen okból ezek a kristályok kimozdulnak a helyükről, az érzékelő sejtek hibás jeleket küldenek az agy felé, amit erős szédülésként élünk meg. Szerencsére komolyabb kezelés nélkül is, néhány nap alatt spontán megszűnik, ami speciális fejtorna segítségével felgyorsítható.

#2

Figyeljünk a folyadékbevitelre

Egy enyhe fokú folyadékhiányos, dehidratált állapot is okozhat egyensúlyzavart. A testtömeg 1-2%-ának megfelelő folyadék elvesztése már a vérnyomás eséséhez vezethet, ilyenkor az agy vérellátása csökken, amit szédülés, gyengeség formájában nyilvánul meg.

Nem is olyan ritka az ilyen állapot kialakulása, elég hozzá, ha nagy melegben nem figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, egy banális gyomor-bélhurut pedig a hányás, hasmenés és láz miatt 1-2 nap alatt olyan mértékű folyadékveszést is eredményezhet ami akár súlyosabb tünetekkel is járhat.

Bő folyadékfogyasztás

#3

A szédülés a szívbetegség jele is lehet

Súlyos keringési betegségek is okozhatnak egyensúlyzavart, mivel, ha a szív működése nem elég hatékony, nem tud megfelelő mennyiségű vért juttatni az agyba, az oxigénhiány pedig egyebek mellett szédüléshez vezethet.

A szív eredetű panaszok hátterében leggyakrabban a szívbillentyűk szűkülete vagy elégtelensége, ritmuszavar, súlyos koszorúér betegség áll.

#4

Az egyensúlyszervek a véráramlást is szabályozzák

A belső fül egyensúlyérzékelő szerve képes felmérni, hogy milyen mozgás történik éppen. Amennyiben fekvő helyzetet követően felállunk, utasítást küld az érrendszernek és a szívnek, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez, az agyi vérellátás fenntartása érdekében. Ha ez a rendszer nem működik tökéletesen, szédüléshez vezethet, de súlyosabb esetben akár ájulással is járhat.

#5

Fejben dől el - a pszichés nehézségek is okozhatnak egyensúlyzavart

Lelki problémák felerősödése, erős szorongás egyik jellemző tünete a szédülés, egyensúlyzavar.

Ugyanakkor a szorongásra hajlamos egyének esetében, még ha éppen stabil, tünetmentes állapotban is vannak, sokkal gyakrabban alakul ki szédülés olyan enyhe hatások miatt, mint egy mozgó tárgy követése szemmel vagy egy nagy, világos bevásárlóközpontban történő séta.

#6

Utazási betegség

A mozgás során kialakuló ingerek kellemetlen tünetegyüttest okozhatnak, melyet tengeri betegségnek, légi betegségnek vagy szárazföldi közlekedés során utazási betegségnek nevezünk.

A betegség hátterében a térbeli helyzetünk érzetének kialakulásáért felelős érzékszervek (egyensúlyérzékelés, látás, testhelyzet érzékelés) ellentmondó információi állnak. Ha valaki egy kocsiban a vezető mellett ülve a kezében tartott térképet nézi, a szeme stabil helyzetet lát, miközben az egyensúlyszerv mozgási információkat küld az agyának. Az eredmény nem kérdéses: szédülés, émelygés, rosszullét, esetleg hányás.

Tengeribetegség

#7

Az okok 1%-a súlyos betegséget rejt

Érdemes odafigyelni a szédülésre, mivel más tünetekkel együtt megjelenve már utalhatnak komolyabb problémára is.

Ugyan kevesebb, mint 1%-ban áll súlyos betegség a háttérben, mint például agyi daganat vagy stroke tünete, ennek ellenére minden egyensúlyzavar kivizsgálását nagyon komolyan kell venni, érdemes orvosi segítséget kérni az okok tisztázásához.

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea