Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség - másnéven diabetes mellitus – fő tünete az egészségesnél magasabb a vércukorszint. A vérben található cukor (glukóz) mennyisége mindenkinél összefügg az inzulin termelődésével, hatásával.
A cukor jelenti szervezetünk számára az egyik legfontosabb energiaforrást. Ahhoz, hogy a sejtek hozzájussanak a cukorhoz, megfelelően szabályozott inzulin mennyiségre és inzulinhatásra van szükség. Diabéteszben az inzulin mennyisége kevés, vagy a hatása nem megfelelő, ennek következtében a sejtek nem tudják felvenni a vérben található cukrot, így a vércukorszint megemelkedik.
A betegség kezdetekor a vércukorszint ingadozik, nem mindig magas, ezért sok esetben több mérésre, vagy úgynevezett cukorterheléses vizsgálatra is szükség van.

Budapest diabetológia szakorvos

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek?

A cukorbetegségnek több típusát ismerjük, mindegyik formában magas a vércukorszint, de a kialakulásuk és a jellemző tüneteik eltérőek, ezért fontos megkülönböztetnünk őket. A leggyakoribb típusok az 1-es, a 2-es típusú diabetes mellitus (1TDM, 2TDM), illetve az átmeneti jelleggel jelentkező terhességi diabetes.

1-es típusú cukorbetegség

Korábban fiatalkori cukorbetegségnek is hívták, mivel általában gyermek- vagy fiatalkorban kezdődik. Az inzulin termeléséért felelős szerv, a hasnyálmirigy betegsége miatt az inzulin termelődése folyamatosan csökken, majd bizonyos idő után meg is szűnik.
A vércukor szabályozásáért felelős hormon nélkül jelentős vércukor-emelkedés alakul ki. A vérben nagyon magas a cukor szintje, de a szervezet ugyanakkor éhezik. A beteg fogy, gyengévé, erőtlenné válik. A nagy mennyiségű cukor a vizelettel távozik, emiatt a vizelet mennyisége jelentősen megnő, emiatt szomjúság, fokozott folyadékfogyasztás alakul ki. A súlyos, életveszélyes állapot csak inzulin pótlásával kezelhető.

2-es típusú cukorbetegség

Korábban időskori cukorbetegségnek is hívták, mivel a betegség jellemzően felnőtt vagy időskorban alakul ki. Az inzulintermelés a betegség korai szakaszában normális vagy akár fokozottabb is lehet, de az inzulin hatása csökkent, a sejtek nem tudják megfelelő hatékonysággal használni az inzulint, inzulinrezisztencia alakul ki. Sok esetben az elhízás önmagában inzulinrezisztenciát okoz, jellemzően a 2-es típusú diabéteszben a betegek jelentős része túlsúlyos vagy elhízott. A folyamat lassan alakul ki, általában komolyabb tünetek nélkül, ezért sokszor csak rutin laboratóriumi vizsgálat során derül fény a betegségre.

Budapest Diabetológia 2TDM

Adatlap a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérésére (FINDRISK)

Kérjük, minden kérdésre jelölje be a megfelelő választ! A kérdőív kitöltését követően láthatja a pontszámot, ami alapján a cukorbetegség kialakulásának a kockázata megítélhető.


Életkor


Testtömegindex (BMI)
(A testsúly kg-ban, osztva a méterben mért testmagasság négyzetével.)

Végez-e legalább 30 perces fizikai tevékenységet naponta?
Haskörfogat
(az alsó bordák és a csípőtövis közötti távolság felénél mérve – gyakorlatilag a köldök vonalában, közepes belégzés után)

• Férfiak
• Nők

Milyen gyakran fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt?
Szed-e rendszeresen vérnyomáscsökkentő gyógyszereket?
Mértek-e Önnél valaha emelkedett vércukorértéket?
Van-e családtagjai között vagy közeli rokonságában cukorbeteg?


Az Ön pontszáma:  Kockázat a cukorbetegség 10 éven belüli kialakulására:

Kevesebb, mint 7 pont: Alacsony.

Becslések szerint 100 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

7–11 pont: Enyhén fokozott kockázat.

Becslések szerint 25 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

12–14 pont: Fokozott kockázat.

Becslések szerint 6 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

15–20 pont: Magas.

Becslések szerint 3 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Több mint 20 pont: Igen magas.

Becslések szerint 2 főből 1 cukorbeteg lesz.


Amennyiben a pontszám alapján fokozott kockázata van a cukorbetegség kialakulásának, érdemes rendszeresen, évente vérvizsgálatot végezni, az emelkedett vércukorszint időben történő felismerése céljából.

 
Diabetológia konzultáció 25.000 Ft
Diabetológia kontroll vizsgálat 20.000 Ft

Bejelentkezés diabetológiai vizsgálatra:
0620/414-30-31

Foglaljon időpontot