Mik a leggyakoribb urológiai megbetegedések?

Heveny és krónikus húgyúti fertőzések kivizsgálása, kezelése
Nőknél gyakrabban, férfiaknál ritkábban jelentkező megbetegedés az alsó húgyutak heveny gyulladása, vagy más néven a felfázás. Általában bakteriális fertőzés áll a háttérben, ami könnyen kezelhető, de súlyos vesegyulladáshoz vezethet, amennyiben nem kezdik időben a kezelését és a kórokozó a felsőbb húgyutak felé eljut. Kivizsgálásában vizeletvizsgálat, vizelet tenyésztés, laborvizsgálat, ultrahang és egyéb képalkotó vizsgálat segíthet.

Húgyúti kövesség
A vesékben a víz mellett oldott ásványi anyagok és salakanyagok is kiválasztódnak. Ha a folyadék és az egyéb kiválasztott anyagok aránya megváltozik, az oldott anyagok kristályok formájában megjelenhetnek a vizeletelvezető rendszerben. Ezek a kristályok növekedve akár több milliméteres méretet is elérhetnek és a helyükről kimozdulva obstrukció, húgyúti vizeletpangás révén komoly fájdalmat, véres vizeletürítést, gyulladást, veseelégtelenséget de akár szepszist és életet veszélyeztető állapotot is okozhatnak. A vesekövek, hólyagkövek többsége ultrahang vizsgálattal könnyen diagnosztizálható, kérdéses esetben (pl. húgyvezeték kövei) CT vizsgálat szükséges, laboratóriumi vizsgálattal a már távozott kövek összetétele is megállapítható.

Budapest urológia szakorvos

Prosztata megnagyobbodás vizsgálata
Amennyiben a prosztata mérete megnő, nyomást gyakorolhat a benne futó húgycsőre, beszűkítve vagy súlyos esetben elzárva azt. A vizelet csak nehezen, erőlködve üríthető, a hólyagban vizeletpangás alakul ki, gyakori kis mennyiségű vizeletüríréssel és állandó vizelési ingerrel. Fizikális vizsgálattal, vérvétellel (PSA) és ultrahanggal vizsgálattal eredményesan diagnosztizálható betegség.

Daganatos megbetegedések
Férfiaknál fiatal korban a hererák, idősebb korban pedig a prosztatarák fordul elő gyakrabban. Mint minden daganatos megbetegedésnél, itt is a korai felismerésre kell törekedni. A hererák esetén az önvizsgálatnak van nagy jelentősége, amennyiben tapintással eltérés, csomó, duzzanat található, ultrahang vizsgálatot kell végeztetni.
A prosztatarák rendszeres, évente végzett urológiai szakvizsgálattal és laboratóriumi vizsgálattal (PSA) diagnosztizálható.

Milyen tünetekkel járhatnak az urológiai betegségek?

Az urológia az orvoslás érzékeny területét képezi, mivel ezeket a tüneteket sokan szégyellik, nem szívesen beszélnek róluk. Azonban ezen panaszok hátterében gyakran olyan betegségek állhatnak, amik könnyen kezelhetők, gyógyíthatók, éppen emiatt célszerű mielőbb szakorvosi segítséget kérni. A következő tünetek esetén érdemes urológus szakorvoshoz fordulni:

  • gyakori, fájdalmas, véres vizelet
  • akaratlan vizeletvesztés
  • nehéz vizelés vagy gyenge vizeletsugár
  • görcsös egyoldali deréktáji fájdalom
  • férfiaknál merevedési zavar
  • fájdalmas, vagy fájdalmatlan heretáji duzzanat
  • heretáji fájdalom duzzanat nélkül
Budapest urológia szakorvos

A panaszokkal kapcsolatos korábbi egészségügyi dokumentumokat szíveskedjenek magukkal hozni!
Kérjük, a vizsgálatra jól telt hólyaggal érkezzenek!

Urológia szakorvosi konzultáció + ultrahang 35.000 Ft
Urológia kontroll vizsgálat 22.000 Ft
Hólyagkatéter behelyezés, csere 15.000 Ft

Bejelentkezés urológiai vizsgálatra:
0620/414-30-31

Foglaljon időpontot