Vastagbél daganatok korai felismerése szűrővizsgálat segítségével

A vastagbélrák általában lassan, évek alatt alakul ki és a korai stádiumban semmilyen tünettel sem jár. Időben diagnosztizálva csaknem mindig meggyógyítható, amennyiben azonban akkor kerül felfedezésre, amikor már panaszt okoz, a gyógyulás esélye jóval kisebb.

A vastagbélrák szűrése 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú vagy a családban előforduló vastagbélrák esetén már korábban érdemes szűrővizsgálatot végeztetni.

Vastagbél daganat

A tünetmentes béldaganat kimutatására több módszer is létezik, ezek eltérő megterheléssel járnak és a pontosságuk is változó.

#

Vastagbél tükrözés

A legbiztosabb diagnózist a vastagbéltükrözés adja, ilyenkor szövettani vizsgálat is történik a gyanús elváltozásból. Mivel a vizsgálat megterhelő a páciensek számára, ez a módszer leginkább daganat gyanú vagy a családban már előfordult vastagbél daganat esetén javasolt.

#

Vér kimutatása székletmintából

A székletből történő vérkimutatás fájdalommentes módszer, nem okoz megterhelést a pácienseknek. Az elve az, hogy a vastagbél daganatai gyakran járnak szabad szemmel nem látható vérzéssel. A vizsgálattal kapott eredmény azonban gyakran pontatlan, sok az ál-pozitív és az ál-negatív eredmény is, mert nem minden daganat vérzik állandóan, illetve nem daganatos eredetű vérzés is előfordul.

#

Béldaganat szűrése M2-PK széklet teszttel

A vizsgálat során a daganat által termelt piruvát kináz (PK) dimer M2 enzimet mutatjuk ki székletmintában. A vizsgálat nem fájdalmas, nem megterhelő, ugyanakkor a daganatjelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85%-os.

Pozitív teszt esetén nagy valószínűsége van annak, hogy jó vagy rosszindulatú béldaganat van jelen a vizsgált személyben, ilyenkor további diagnosztikus vizsgálatokra, vastagbéltükrözésre van szükség.

Ha a teszt negatív, maradt még csekély esélye annak, hogy egy vastagbélrák vagy egy jóindulatú polip nem került felismerésre. A daganattal szembeni biztonság a teszt évenkénti ismétlésével növelhető, hiszen a daganat kifejlődése több év alatt megy végbe. A majdnem teljes biztonságot csak a vastagbéltükrözés jelenti. Adott esetben orvosi feladat eldönteni, hogy negatív teszt birtokában is érdemes-e a vastagbéltükrözést elvégezni.

M2-PK vastagbél szűrővizsgálat ára: 15.900 Ft
Mintaigény: széklet, speciális mintavételi csőben.
Mintatárolás: 24 órán belül laboratóriumba juttatandó
Elkészülési idő: 10 munkanap

Bejelentkezés vastagbéldaganat fájdalommentes M2-PK szűrővizsgálatára:
0620/414-30-31

Vitalea Egészségügyi Központ

Vitalea