Rendelőnkben végzett ultrahang vizsgálatok

Hasi ultrahang

A hasban és a kismedencében elhelyezkedő szervek (máj, epehólyag, lép, vesék, hasnyálmirigy, húgyhólyag, nők esetében méh, petefészkek, férfiaknál prosztata, here) vizsgálatára alkalmas módszer. Segítségével a hasüregben található nagyerek és nyirokcsomók is biztosággal megítélhetők. A belgyógyászati, gasztroenterológiai és urológiai kivizsgálásnak is fontos része, mivel a hasüregi szervek vizsgálata során kimutathatók szervi rendellenességek, epekövesség, vesekövesség, gyulladásos megbetegedések, hasüregi ciszták, tályogok. A hasi ultrahang fontos része a rendszeres szűrővizsgálatoknak is, a rejtett betegségek mielőbbi feltárása érdekében célszerű évente egyszer részt venni rajta.

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang vizsgálat a páciens részéről előkészítést igényel. Ahhoz, hogy a hasi szervek optimálisan megítélhetők legyenek, a vizsgálatot megelőző 6-8 órában már szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani, rostos, cukros üdítőital ivása, rágógumizás, dohányzás sem megengedett.
A kismedencében található szevek jobb láthatósága érdekében telt húgyhólyaggal célszerű érkezni a vizsgálatra. Ez úgy érhető el legkönnyebben, ha a páciens a vizsgálat időpontja előtt 1-2 órával fél liter szénsavmentes vizet vagy csapvizet fogyaszt. A vizsgálat előtt már nem szabad a húgyhólyagot kiüríteni.

Pajzsmirigy ultrahang

Ultrahang vizsgálat során a pajzsmirigy szerkezete részletgazdagon ábrázolódik, az eltérések hatékonyan diagnosztizálhatók. Láthatóvá válnak a pajzsmirigy kisebb elváltozásai is, jól meghatározható az alakja, mérete és a szerkezete is. Már korai stádumban fel lehet fedezni göbös elváltozásokat, cisztákat vagy akár gyulladásos megbetegedést is.

Amennyiben tapintással rendellenesség található a pajzsmirigy szövetében vagy a laboratóriumi vizsgálat során kóros pajzsmirigyfunkciós értékre derül fény, eseteg egyéb tünet kialakulása veti fel a pajzsmirigy megbetegedését, mindenképpen javasolt az ultrahagos vizsgálatot elvégezni.

A vizsgálat nem igényel előkészületet a páciens részéről.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Ízületi ultrahang

Az ízületi ultrahang vizsgálattal fájdalommentesen vizsgálhatók az ízületek és az ízület működésében szerepet játszó lágyszövetek, izmok, inak és a csontot fedő porcok. Ultrahanggal kiválóan vizsgálható a csukló, a könyök, a váll, a boka, a térd és a csípő.
Amennyiben egy ízületben funkcióbeli eltérés (beszűkült mozgástartomány, elakadás, nehezítettség a mozgás során vagy fájdalom) vagy anatómiai változás (duzzanat, deformitás) alakul ki, javasolt ultrahang vizsgálat elvégzése.

A vizsgálathoz nincs szükség előkészületre a páciens részéről.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata


A vizsgálat során az agyat és a fejet ellátó ütőerek állapotáról, működéséről kapunk képet. Pontosan megmérhető ezen erek tágassága, látható a kialakult szűkületek helye és mértéke, az esetleges elzáródások, valamint az erekben áramló vér sebessége és iránya is.

A vizsgálat fájdalommentes és nem igényel előkészületet a páciens részéről.

Nyaki ér ultrahang vizsgálat Budapest

Miért fontos a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata?
A nyaki erek felelősek az agy vérrel történő ellátásáért. Ha ezen erek működése nem tökéletes, abból könnyen alakulhat ki súlyos probléma is.
Az erek rugalmassága fiatal korban még természetes, azonban az évek előrehaladtával ez a rugalmasság elveszhet. A folyamatot nagy mértékben befolyásolják az érrendszeri rizikófaktorok is pl.: magas vérnyomás, magas koleszterin szint, dohányzás. Ha már fiatal korban fennállnak ezek a tényezők, az érelmeszesedés bizony igen korán kialakulhat.
A nyaki erek szűkülete általában enyhe tünetekkel jár, mint szédülés, látászavar, fülzúgás, azonban egy lassan, alattomosan kialakuló, akár 90%-os szűkület is lehet teljesen panaszmentes. Sajnos nem ritkán az első tünet egy súlyos agyi katasztrófa, stroke formájában jelentkezik.

Hasi áttekintő és kismedence UH vizsgálat 19.000 Ft
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsgálat 15.000 Ft
Nyaki ütőerek (mindkét oldal) ultrahangos áramlásvizsgálata 20.000 Ft
Alsó végtagi vénás keringés UH vizsgálata egy végtagon 22.000 Ft
Ízület egyoldali UH vizsgálata 22.000 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 15.000 Ft

Bejelentkezés ultrahang vizsgálatra:
0620/414-30-31

Foglaljon időpontot